Contestarea deciziei de concediere
Angajatii care se infrunta cu o decizie de concediere nejustificata pot apela la ajutorul unui reprezentant legal. Aceste situatii necesita o analizare ampla si o solutionare rapida. Cabinetul nostru de avocatura va ofera asistenta juridica necesara pentru a contesta o astfel de hotarare.
O decizie de contestare poate produce efecte din momentul comunicarii acesteia. Contestarea deciziei de concediere se poate face in cel mult 30 zile calendaristice de la data comunicarii hotararii. Potrivit dispozitiilor legale angajatorului ii revine sarcina de a depune dovezile pentru a justifica decizia sa. Insa, chiar si salariatii au dreptul sa solicite administrarea unor dovezi care pot demonstra faptul ca hotararea angajatorului a fost nejustificata.
Angajatorul are obligatia sa mentioneze motivele concedierii in cuprinsul hotararii si nu poate invoca alte motive in fata instantei decat cele incluse in decizia scrisa. Completarea hotararii nu se poate realiza ulterior. De asemenea, dovezile se vor depune pana la prima zi de infatisare in fata instantei. Conflictele de munca se solutioneaza in regim de urgenta.
Art. 289 din Codul muncii precizeaza ca hotararile emise de instanta judecatoreasca sunt definitive si nu se pot contesta. Angajatorii trebuie sa formuleze o decizie de concediere detaliata pentru a evita ca, in lipsa unor dovezi si descrieri, hotararea sa fie sanctionata cu nulitate. Acest document va cuprinde urmatoarele elemente:
- motivele care justifica concedierea
- in cazul concedierilor colective criteriile de stabilire a ordinii prioritatii in conformitate cu art. 69 alin. (2) lit. d)
- o lista a locurilor de munca disponibile in cadrul unitatii respectiv data in care angajatii pot ocupa posturile vacante in conditiile art.64
- perioada preavizului
Angajatii trebuie sa aiba in vedere faptul ca procedura contestarii unei decizii de concediere este scutita de taxa judiciara de timbru si timbrul judiciar. Dupa notificarea angajatorului in scris se va trimite o alta notificare Inspectoratului Teritorial de Munca, care are obligatia sa verifice daca s-au achitat salariile si drepturile banesti in fiecare luna. Salariatii care nu si-au primit remuneratia lunara sunt incurajati sa ia masuri pentru a recupera sumele restante.
Concedierea abuziva se sanctioneaza grav, de aceea este indicat ca angajatorii sa gaseasca motive serioase pentru a justifica o astfel de hotarare. In cazul in care se anuleaza decizia angajatorului, salariatul poate solicita plata unei despagubiri sau reintegrarea sa pe postul detinut inaintea concedierii.
Cabinetul nostru de avocatura va ofera suportul juridic in cazul in care doriti contestarea unei decizii de concediere.
Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:
Tel: 0722 236 175 si email: office@avocat-dreptul-muncii.info
Lasă un răspuns