In ce conditii se poate suspenda un contract de munca?

 
Suspendarea contractului individual de munca inseamna, pentru salariat, suspendarea prestarii muncii, in timp ce, pentru angajator, presupune suspendarea platii drepturilor de natura salariala catre angajat. Potrivit Codului Muncii, contractul individual de munca se poate suspenda atat cu acordul partilor, cat si unilateral de catre salariat ori angajator.

suspendare contract de muncaSuspendarea CIM este reglementata de capitolul IV din Codul Muncii, care stabileste ca, prin acordul partilor, contractul individual de munca poate fi suspendat in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.

In ceea ce priveste suspendarea unilaterala a contractului de munca, aceasta poate fi facuta atat de salariat, cat si de angajator, insa numai in anumite situatii indicate de Codul Muncii.

Astfel, din initiativa salariatului, CIM se suspenda in urmatoarele perioade de timp:

 • concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
 • concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
 • concediu paternal;
 • concediu pentru formare profesionala;
 • exercitarea unor functii elective in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata durata mandatului;
 • participarea la greva.

De cealalata parte, la initiativa angajatorului, contractul de munca se poate suspenda in cinci situatii, si anume:

 • pe durata cercetarii disciplinare a salariatului. Codul Muncii precizeaza ca, daca se constata ca angajatul este nevinovat, el isi reia activitatea anterioara, iar angajatorul trebuie sa ii plateasca o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.
 • in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti. In mod similar cu cazul anterior, daca salariatului i se constata nevinovatia, acesta isi va relua activitatea, iar angajatorul trebuie sa ii plateasca salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.
 • pe durata detasarii;
 • pe durata suspendarii de catre autoritatile competente a avizelor, autorizatiilor sau atestarilor necesare pentru exercitarea profesiilor.
 • in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare. Potrivit Codului Muncii, daca activitatea este redusa pentru mai mult de 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor.

Totodata, actul normativ citat precizeaza si situatiile in care CIM se suspenda de drept. Mai exact este vorba despre:

 • concediu de maternitate;
 • concediu pentru incapacitate temporara de munca;
 • carantina;
 • exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati executive, legislative ori judecatoresti, pe toata durata mandatului, daca legea nu prevede altfel;
 • indeplinirea unei functii de conducere salarizate in sindicat;
 • forta majora;
 • in cazul in care salariatul este arestat preventiv, in conditiile Codului de procedura penala;
 • de la data expirarii perioadei pentru care au fost emise avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei.

Atentie! Codul Muncii stabileste ca, daca in termen de 6 luni salariatul nu si-a reinnoit avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei, contractul individual de munca inceteaza de drept.

Potrivit prevederilor legale, contractul individual de munca poate fi suspendat si in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, dar numai in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.

De asemenea, Codul Muncii stabileste ca, in cazul suspendarii contractului individual de munca din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii, angajatul nu va beneficia de niciun drept care rezulta din calitatea sa de salariat.

Trebuie sa mai stiti ca, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca. Totusi, retineti ca in cazul in care, in perioada suspendarii a CIM, intervine o situatie in care CIM inceteaza de drept, cauza de incetare de drept prevaleaza.

Printre situatiile in care contractul de munca inceteaza de drept se numara: decesul salariatului, decesul angajatorului persoana fizica, dizolvarea angajatorului persoana juridica, pensionarea salariatului, condamnarea salariatului la inchisoare, expirarea contractului de munca incheiat pe perioada determinata. Sursa: Avocatnet.ro

Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice specializate in dreptul muncii.

Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:

Tel: 0722 236 175 si email: office@avocat-dreptul-muncii.info

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *