Preavizul inaintea concedierii
Consecintele nerespectarii dispozitiilor legale referitoare la acordarea preavizului inaintea concedierii pot fi foarte grave si costisitoare. Angajatorii care doresc sa afle mai multe informatii despre aceasta procedura sunt sfatuiti sa citeasca articolul de mai jos.
Potrivit legislatiei in vigoare neacordarea preavizului poate fi un motiv pentru anularea unei decizii de concediere. Mai mult, in cazul in care un angajat solicita reintegrarea sa in cadrul unitatii, angajatorul va fi obligat sa actioneze conform hotararii judecatoresti.
Este foarte important de retinut faptul ca numai anumite categorii de salariati beneficiaza de preaviz in momentul concedierii. Salariatii concediati din motive disciplinare nu beneficiaza de aceasta facilitate.
Categoriile de salariati carora se acorda preavizul:
– angajatii concediati pentru inaptitudine psihica sau fizica;
– angajatii concediati pentru ca nu au reusit sa-si indeplineasca obligatiile profesionale respective;
– angajatii concediati din motive care nu tin de persoana lor sau din cauza desfiintarii posturilor.
Potrivit legislatiei in vigoare durata preavizului trebuie stabilit in decizia de concediere. Insa, majoritatea angajatorilor formuleaza o notificare de preaviz, iar dupa expirarea perioadei respective emit o hotarare de concediere.
Stabilirea termenului de preaviz se poate face in diferite moduri. Unii angajatori stabilesc perioada preavizului altii specifica data inceperii respectiv data incheierii perioadei de preaviz. Pentru a preveni conflictele si sanctiunile legale angajatorii trebuie sa aiba in vedere faptul cu:
a) Angajatul nu poate renunta la preaviz.
Potrivit Codului Muncii, salariatii nu pot renunta la acest drept. Angajatorii care incearca sa limiteze drepturile angajatilor vor fi sanctionati conform prevederilor legislative.
b) Pe durata preavizului angajatul beneficiaza de toate drepturile stabilite in contractul de munca.
Salariatii au dreptul la calcularea vechimii in munca respectiv la salariu pe durata preavizului. Angajatorii care doresc sa concedieze salariatii instantaneu pot opta pentru alte proceduri legale pentru a scuti salariatul de obligatia de a lucra in perioada de preaviz. O modalitate ar fi sa mentina contractul de munca chiar daca angajatul nu lucreaza. De asemenea, salariatul poate fi trimis acasa daca renunta la dorinta de a lucra in perioada de preaviz (benificiand de toate drepturile sale).
c) Preavizul este obligatoriu.
Preavizul este dreptul fiecarui salariat cu exceptia persoanelor care sunt concediati in ultima zi din perioada de proba.
d) Preavizul se suspenda in cazul in care se gasesc alte motive legale pentru suspendarea contractului de munca.
e) Preavizul are o durata minima stabilita de reglementarile legislative.
In 2013 durata minima a perioadei de preaviz este de 20 zile lucratoare indiferent de functia in care se afla angajatul. In anumite situatii se stabileste o perioada mai lunga de preaviz care trebuie respectat de fiecare angajtor.
f) Pe durata preavizului salariatul nu are, in baza legislatiei actuale, dreptul la un program redus pentru a cauta un alt job.
Cabinetul nostru de avocatura va ofera servicii juridice pentru a afla mai multe informatii despre preavizul inaintea concedierii.
Pentru informatii suplimentare, ne puteti contactata prin formularul de contact sau la:
Tel: 0722 236 175 si email: office@avocat-dreptul-muncii.info
Lasă un răspuns